
Judeţul Maramureş este aşezat între paralelele 47°20'00” şi 48°00'15” latitudine nordică şi meridianele 22°52'30” şi 25°07'30” longitudine estică.
Maramureşul se învecinează la nord cu Ucraina, la vest cu judeţul Satu Mare, la sud cu judeţele Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, iar la est cu judeţul Suceava.
Judeţul Maramureş are o suprafaţă de 6.304 kmp.
Localizare
Căi de acces
Accesul în judeţul Maramureş se face atât pe cale rutieră, pe cale feroviară cât şi pe cale aeriană, în judeţ aflându-se un aeroport internaţional.
Accesul rutier
O analiză a infrastructurii rutiere arată faptul că la sfârşitul anului 2011, lungimea totală a drumurilor din judeţul Maramureş măsura 1785 km, reprezentând aproximativ 2,13 % din lungimea totală a drumurilor din România.
Dinspre judeţul Suceava se poate ajunge uşor în judeţul Maramureş, pe DN 18, pe drumul Iacobeni - Cârlibaba - Borşa - Sighetu Marmaţiei - Baia Mare.
Dinspre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj se poate ajunge pe DN 17C, pe dumul Salva Năsăud – Sângeorz Băi – Romuli – Moisei.
Dinspre judeţele Sălaj şi Satu Mare accesul se face pe DN 1C (E58), pe drumul Uzhhorod - Mukacheve – Livada - Baia Mare – Gildau – Dej - Beclean – Suceava.
Accesul feroviar
Prima reţea de cale feratǎ a fost dată în folosinţǎ în anul 1875, atunci a devenit funcţionalǎ şi gara Sighet. Începând din 6 decembrie 1996 s-au dat în folosinţǎ noi trasee, pe calea feratǎ, înspre Ucraina.
Reţeaua de cale ferată din judeţul Maramureş măsura, la sfârşitul anului 2012, 207 km. Aceasta asigură legătura între localităţile din judeţ, între judeţ şi restul ţării şi0 între judeţ şi ţări precum Polonia, Slovacia, Ucraina.
Accesul aerian
Transportul aerian, atât de mărfuri cât şi de persoane se realizează prin intermediul Aeroportului Internaţional Baia Mare.
Aeroportul Baia Mare a fost înfiinţat în anul 1964, când a început construcţia pistei betonate. Se pare că prima aterizare a unui avion pe aceste meleaguri a avut loc în anul 1929, la bordul acelui avion, aparţinând Flotilei de Aviaţie de Gardă Someşeni-Cluj, aflându-se Regina Maria.
Aeroportul Baia Mare are în prezent statut de regie autonomă cu specific deosebit, subordonată Consiliului Judeţean Maramureş. Este situat în raza comunei Tăuţii Magherăuş, la 10 km de centrul oraşului Baia Mare.